2012. február 1., szerda

"Aki szereti az Istent, azt az Isten is magáénak tudja"

Február 2. az Istennek szenteltség napja, a szerzetesek világnapja. Az Istennek szentelt életről szép gondolatokat találunk Szent Pálnál: "Aki szereti az Istent, azt az Isten is magáénak tudja" (1Kor 8,3). Szeretni az Istent, ez a szerzetesek legfőbb kötelessége. Minden gondolatuknak, szavuknak, érzésüknek és tettüknek ebből kell fakadnia és táplálkoznia. "Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi?" (1Kor 6,19). Istennek szenteli őket az egyház, Istennek szentelik ők is magukat a hármas fogadalommal: a tisztaság, szegénység és engedelmesség fogadalmával. De ezzel nem lesznek szegényebbek, ellenkezőleg! "Minden a tietek... Ti azonban Krisztuséi vagytok, Krisztus pedig az Istené" (1Kor 3,22-23). Ettől többet nem tud adni senki itt a földön. Ezt fogja adni a mennyország is.

 A katolikus világegyháznak több mint 800 ezer szerzetese van, közülük 760 ezren a női közösségek tagjai, a férfi szerzetesek létszáma hatvanezer. Európában és Ausztráliában az utóbbi években csökken, a többi földrészen azonban növekszik a szerzetesek száma.
A nemzeti kegyhelyen a szerzetesek együttléte fél 10-kor Majnek Antal munkácsi püspök előadásával kezdődik, aki maga is ferences szerzetes. Katekézisének címe: Az evangéliumi szegénység. Ő a 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa is. Lévén február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a szentmisét megelőzően elvégzik a gyertyaszentelési szertartást. A mise után a szerzetesek megújítják életfelajánlásukat és tisztelegnek a kegyhely Boldog II. János Pál pápa ereklyéje előtt, amelyet karácsonykor kaptak a szentkúti ferencesek Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsektől, a pápa egykori titkárától.
Papp Tihamér szentkúti szerzetes a Ferences Sajtóközpontnak elmondta, hogy a kegyhelyen minden évben emelkedik a világnap alkalmából oda zarándokló szerzetesek száma. A világi rendiekkel együtt az idei bejelentkezettek száma duplája a tavalyinak. Az eseményre várják a szerzetesi élet iránt érdeklődő, illetve a szerzetesekért imádkozó híveket is.
Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a lengyel pápa tizenöt éve nyilvánította a szerzetesek világnapjává. Az ünnep célja hálát adni Istennek a szerzetesi élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében a szerzetesek életének ismeretét, valamint lehetőséget adni a szerzeteseknek, hogy egyre inkább rácsodálkozzanak életük szépségeire és azokra a csodákra, melyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése