2012. január 5., csütörtök

Ferences Szegénygondozó Nővérek Szombathelyen szolgáltak

Oslay Oswald a rend egyik alapítója
1930-ban a gazdasági válság egyre több bajt okozott. Az addig jól működő vallási és társadalmi egyesületek segítése kevésnek bizonyult. Ez évben gróf Mikes János megyéspüspök szükségesnek látta a szegénygondozás intézményesítését. Kiskos István polgármester támogatta ezt a tervet, és a társadalmi intézmények bevonásával létrehozták az Egri Norma alapján a Szegényügyi Bizottságot.
            Az Egri Norma segélyezési rend 1930. január 1-ével lépett életbe, kizárólag a szegény rászorultságát tartották szemük előtt vezérfonalként. Létrehozták a szegényirodát, ahová minden szegényakció körébe tartozó ügy befutott, a Szegényügyi Bizottságot, amelynek hatáskörébe tartozott minden szegényügyi kérdés és a Szegénygondozó területet, melyhez a pénzbeszedők csoportja tartozott, és havonta beszedte a gazdagoktól felajánlott koldusváltságot. A koldusváltságot P. Badalik Bertalan domonkos-rendi prior szervezte meg. Munkáját Dr. Szendi László teológiai tanár és Dr. Glück Izidor, az izraelita hitközség elnöke segítette. A három lelkes és megértő embernek nagyon sokat köszönhetett a szombathelyi szegényügy.
            1930. június 3-án a város polgármestere felkérte gr. Mikes János megyéspüspköt, intézkedjék, hogy a plébániák saját területükön állítsanak fel szegénygondozó szervezeteket.
            1932-ben új szeretetházat adtak át rendeltetésének. Ferences Szegénygondozó Nővérek vállalták a betegek és szegények élelmezését és gondozását. 1936-ban engedélyt kaptak a munkaképtelenek nyári hónapokban való étkeztetésére. Ez napi egy tál ételt jelentett és a család nagyságától függő élelmiszercsomagot. Pénzsegélyt csak a legindokoltabb esetekben adtak.

forrás: Tuczainé Régvári Marietta előadásából

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése