2020. december 6., vasárnap

Látogatás a Nővéreknél Szécsényben

 

Kedves testvérek, ugye emlékszünk még rá mikor a Ferences Szegénygondozó Nővérek itt jártak nálunk Üllőn. Tartottak lelki napot itt és egy másik alkalommal Mendén is. Valamint amikor téglajegyekkel adományokat gyűjtöttek az akkor éppen épülőfélben lévő Ferences Betánia Idősotthon bővítése és felújításáért. A rendszerváltás után kapták vissza épületeiket lelakott, romos állapotban. Az átkos alatt iskolát működtettek benne, majd óvodát. Még mi is láthattuk óvodaként működni. Az építkezés a nehezen akaró kiköltözést követően indulhatott meg.
   Volt szerencsénk 2015. július 12-én az idősotthon és a hozzátartozó kápolna ünnepélyes átadásán részt venni, amikor is Beern Miklós püspök atya felszentelte és Ő tartott elsőként szentmisézett a kápolnában, felemelő pillatok voltak. Azt következő évben elkezdődött a vele szemben lévő rendház bővítése és felújítása. Mikor már álltak a fala és a tető is rákerült az új épületre a rendház udvarán még körül járhattuk klauzura belső területét. Idén október 24-én ott jártunkkor Teréz nővér születésnapját ünnepelték. Mikor megérkeztünk már nagyon várt minket mind a négy nővér M.Klarissza házfőnök és a Betánia Idősotthon vezetője M.Teréz, M.Marianna, M.Kinga nővérek, akik ott szolgálnak. A viszontlátás öröme nagyon boldog pillanatokat adott mindannyiunknak. Rövid
beszélgetést követően a nővérek megengedték, hogy a pandémia miatt látogatási tilalom alatt lévő  kápolnáját nagyon szigorú feltételek mellett megtekinthessük. Az üllői közösség számára szerettünk volna pár képet készíteni mindkét épületről, de főként az idősotthonról minek építkezésére közösségünk is nagyon bőkezűen és megható módon adakozott. Mi is büszkék lehetünk az épületre, hisz nem csak szép és meghitt környezetet biztosit az ott lakóknak, de még a betérő vendégnek lelki feltöltődést is ad. Mióta nem voltunk náluk Páduából az ottani Ferences közösségből megkapták Páduai Szent Antal ereklyéjét, ami habitusának egy apró darabja. Immár ő is vigyázza a ház lakóit és betérő vendégeit. 

 A nővérek köszönik ma is az adományokat és boldogan szolgálnak minden rájuk bízott bentlakót e falak között.

 Szabó Tamás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése