2015. január 25., vasárnap

Miért megy el egy fiatal, szép, életrevaló lány szerzetesnek?

Sokakat meglepett, hogy Ancsi bejelentette itt hagyja a világi életet és elmegy szerzetesnővérnek. Szerette a családját, munkahelyét, a gyermekeket, a plébániaközösséget. Sok hívő is értetlenül állt és sajnálták, esetleg már el is temették.
Ilyenkor jönnek a kérdések: Csalódott a szerelemben?
     Rábeszélte valaki?
     Valami titkos, rejtett dolog van az életében?

Nem is könnyű ezt megérteni, mert van benne valami misztérium hasonló ahhoz, mint mikor egy lány szerelmes lesz egy fiúba és már nem érdekeli a többi 1000 fiú csak az az egy fiú, aki a szívét rabul ejtette. Hasonlóan történik ez az Istennel, mivel az Isten személyesen szeret minket, és egészen közel jön hozzánk. És megtörténik, hogy valakit megigéz Jézus tekintete, szépsége, jósága és ez annyira betölti szívét, hogy úgy érzi nem fér bele ebbe a kapcsolatba egy fiú sem. De Isten megadja a szabadságot, annak akit meghív egy ilyen szoros kapcsolatra. Nem kényszerít senkit arra, hogy csak az Ővé legyen, ha nem így dönt, az Istenben nem lesz sem harag, sem bosszú, csak szeretet. Mert az Isten csak szeretet és a szerzetesi hívatást csak akkor érdemes vállalni, ha lenyűgözött és megérintett az Isten szeretete, ami sokkal több, mint egy emberé és egészen más, mivel az Isten lélek.
A szerzetes nem elit katolikus keresztény, ugyanolyan esendő mint bárki, küzdő, hús- vér ember, akit újra és újra magával ragad az Isten gyöngéd jósága és irgalma. A szerzetes olyan ember, akit szíven talált az Isten. Egyedül ezért érdemes elmenni papnak vagy szerzetesnek.
Csalódásból nem fakadhat boldog élet és nem is jellemző, hogy valaki ezért választaná a szerzetesi hívatást. Ez egy tévhit. A másik tévhit, hogy olyan kis szende, ügyefogyott fiatalok valók szerzetesnőnek, mert ott nincs élet, sem boldogság. Ha egy fiú megérdemel egy szép lányt akkor az Isten nem? Vagy sajnáljuk Tőle?
Szerzetesi életem kezdetén sokszor feltették nekem a kérdést, : „Jé a kedves nővér szokott nevetni és szabad?  Soha nem értettem, hogy miért nem nevethetnék, hiszen, ha valaki boldog akkor automatikusan jó kedve van. Isten az élet teljessége és az igazi boldogság forrása, minél közelebb vagyunk hozzá annál jobban megtapasztaljuk az igazi boldogságot. Az igazi boldogság nem egy szenvedés és problémamentes állapot, hanem a tiszta szeretet és öröm túlcsordulása a szívünkben. És ezzel ajándékozza meg az Úr azt, aki Őt választja. Ahogy nem sajnáljuk a házasságban élőket, azért mert csak egy férfit vagy nőt választottak egy életre és az összes többiről lemondtak, úgy nem kell sajnálni azokat a fiatal lányokat vagy fiúkat sem, akik „CSAK” az Istent választják. Benne mindent megkapnak és még annál is többet.
Úgy ahogy egy házasságban naponta tenni kell azért, hogy az a házasság jól működjön, a szeretetkapcsolat élő maradjon ugyanúgy a szerzetesi életben is naponta tenni kell azért, hogy az istenszeretet ki ne hűljön a szerzetes szívében. A jó kapcsolat úgy marad meg a házasságban, ha a házastársak fontosak egymásnak, sokszor beszélnek egymással és szakítanak időt egymásra. A szerzetességben is hasonló a helyzet, mi ezt a beszélgetést imádságnak hívjuk, és ezért is van sok imádság a szerzetes életében és ezért van az, hogy bizonyos dolgok nincsenek egy szerzetes életében. Az Istennel való kapcsolat kap prioritást és minden ennek rendelődik alá.

Mi van akkor, ha valaki elmegy szerzetesnek és mégsem lesz az, meggondolja magát?

Ismét jönnek a kérdések, ítéletek: miért jött haza? biztos nem bírta stb.
A rendbelépéstől az örökfogadalomig hosszú út vezet, ez kb. 6-8 év. Ez az időszak pont ezért olyan hosszú, hogy a fiatalnak legyen ideje átgondolni hívatását és ha esetleg felismeri, hogy más az ő útja szabadon elmehet.
Ha valaki ebben az időszakban megy el semmi tragédia nincs, hiszen a jelöltidő és a noviciátus ezért vannak, hogy jobban felismerjék hivatásukat.

A szerzetesi élet egy közösségi élet, melyben az Isten után ott van egy közösség, aki engem befogad. Ez a közösség emberekből áll. A hivatás másik fontos összetevője, hogy a közösség igent mond rám, befogad és az új tag is ismerkedik a közösséggel, tanul beilleszkedni.
Szerzetesnek csak testileg-lelkileg egészséges fiatalt lehet felvenni, mert a szerzetesi élet és ezen belül a közösségi élet komoly alkalmazkodó- és teherbíró képességet kíván.
Nálunk, Ferences Szegénygondozó Nővéreknél a Rendbelépést megelőzi egy hosszabb ismerkedési időszak. Pl. van egy fiatal lány, valami mocorog benne, de még ő sem tudja mi az és eljön hozzánk lelki napra, aztán nyáron a lelkigyakorlatunkra, utána mindegyik házunkba elmegy egy-egy hétre, hogy lássa, kipróbálja ezt az életet, tartja velünk a kapcsolatot és ezek a találkozások segítik őt, hogy dönteni tudjon. Ha úgy érzi, hogy ez az amire ő vágyik kéri a felvételét a Közösségbe.
A Tanács meghallgatása után az általános főnöknő dönti el, hogy felvételt nyert-e az illető.
 A felvétel után megkezdődik a jelöltidő, ami 1-2 év. A jelöltidő alatt a fiatal beköltözik a Közösségbe és ismerkedik a szerzetesi élettel, részt vesz a különböző szolgálatokban. Ebben az időszakban a jelöltmesternő kíséri, aki számára tanításokat tart. Ahhoz, hogy a szívében is meg tudjon érkezni a közösségbe és elcsendesedjen az imában, szükséges, hogy felvegyen egy távolságot az addigi életterétől.
A jelöltidő egy nagyon szép és izgalmas időszak, még minden az újdonság erejével hat, sok közös program, esemény és feladat színesíti. Emellett egy küzdelmes időszak, hiszen sok új dolgot kell megtanuljon, megszokjon, elfogadjon, amit eddig nem csinált, vagy teljesen másképp csinált.


                                                                                              Takács M. Klarissza
                                                                                  ferences szegénygondozó nővér



2 megjegyzés:

  1. Tudom hogy egy eves ez a bejegyzes, de maganak nincs ki mind a negy kereke. Isten es ferfi nem ugyanaz, maga keveri a szezont a fazonnal, mert valoszinu keves romantikus kapcsolata volt eleteben, ha egyaltalan.

    "És megtörténik, hogy valakit megigéz Jézus tekintete, szépsége, jósága és ez annyira betölti szívét, hogy úgy érzi nem fér bele ebbe a kapcsolatba egy fiú sem."
    Ezek klinikai esetek akiknek pszihologus kell, nem vallas. Frusztralt egyenek akiknek szukseguk van a parkapcsolatra es azt hiszik ez az. De NAGYON nem.

    "Ha egy fiú megérdemel egy szép lányt akkor az Isten nem? Vagy sajnáljuk Tőle?"
    Igen, mert a Szeretetnek szuksege van baratnore. Maga tenyleg nem teljes.

    VálaszTörlés
  2. Így beszél az akinek fogalma sincs a szeretetről és csak a testiséget tudja elképzelni...szálljon magába kedves Ruffy Yoshi, maga mennyire ép?Mielőtt mások épségét kritizálná merő szeretetből...
    Az Isten a szeretetet hirdeti, csak az tudja feltenni az életét a szeretetre aki lelkileg ép, bölcs és nem utolsósorban teljes szívből hajlik az igazi szeretetre. Mert az Isten nagyobb szeretetet ad mint a testiség. Az ember a szeretetre van "legyártva", és az az ép ember aki képes a felé irányuló szeretetre viszont szeretettel válaszolni. Márpedig Jézus annyira szeretett hogy meghalt értünk.Ki az manapság még egyáltalán aki képes ezt felismerni? Magának sikerült már? Vagy még mindig csak mások lehülyézésénél tart? "...Azt tegyétek az emberekkel amit szeretnétek hogy veletek tegyenek..."
    Több észt kívánok az Ön jövőjére.

    VálaszTörlés